Hvilken vaskemaskine skal jeg vælge?

Man vælger ikke bare lige en ny vaskemaskine på 2 minutter. Der er mange begreber, du skal kende til, og du skal have besluttet på forhånd, hvad vaskemaskinen skal være i stand til. Vi guider dig her. 

vaskemaskine

Der er mange ting, man skal tage stilling til, når man skal vælge en ny vaskemaskine. Hvor stor skal den være? Hvad skal den kunne? Hvor miljøvenlig skal den være? Og hvilket mærke er det bedste? Vaskemaskinen skal bruges ofte, og den skulle gerne kunne holde i mange år fremover. 

Hvis du bor alene, har du sjældent behov for en meget stor vaskemaskine. En maskine på omkring syv kilo vil sandsynligvis være helt passende, men hvis du eksempelvis træner meget ofte, eller hvis der bor flere personer i husstanden, så kan det være en fordel at overveje en vaskemaskine med en noget større kapacitet. 

En front- eller topbetjent vaskemaskine

Først og fremmest skal du tage stilling til, om du vil have en vaskemaskine med frontbetjening eller med topbetjening. En frontbetjent vaskemaskine åbnes forfra og i allerhøjeste grad den mest almindelige form for vaskemaskine i Danmark. Det kan eksempelvis være en fordel at have en frontbetjent vaskemaskine, hvis man gerne vil have vaskemaskinen til at være en indbygget del af eksempelvis badeværelset eller køkkenet. 

En topbetjent vaskemaskine åbnes ovenfra. Denne form for vaskemaskine er mere almindelig i eksempelvis amerikanske hjem, men den kan også fås herhjemme. En fordel ved en topbetjent vaskemaskine er blandt andet, at den optager en del mindre plads, fordi den skal åbnes oppefra.

En kombineret tørre- og vaskemaskine

Hvis du også har behov for en tørretumbler, men ikke har lyst til at bruge pladsen på at have to store maskiner stående i hjemmet, så kan det være en fordel for dig at investere i en kombineret tørre- og vaskemaskine. En kombineret maskine vil oftest være af kondenstypen og kan tørre cirka 2,5 kilo tøj af gangen.

En svaghed ved en kombineret tørre- og vaskemaskine er, at de som regel ikke holder lige så længe, som eksempelvis en almindelig vaskemaskine.

Den kombinerede maskine vil desuden kun være i stand til at tørre cirka halvdelen af det tøj, du har vasket samtidig med, at en tørring tager væsentligt længere tid end med en almindelig tørretumbler. 

Hvis du foretrækker altid at tørre dit tøj i en tørretumbler, så kan det være en god idé at gå efter en vaskemaskine med høj centrifugeringsevne. Jo højere omdrejningstal desto kraftigere er centrifugeringen oftest. Dog skal du huske, at vaskemaskiner med høj centrifugeringsevne slider langt mere på tøjet. 

Vaskemaskinens vandforbrug og energimærke

En anden ting, der er god at være på udkig efter, er vaskemaskinens vand- og energiforbrug.

Vaskemaskiner fås med energimærker fra A+++ til G, og hvis du vælger en vaskemaskine i den lave ende, vil du utvivlsomt kunne mærke det på vand- og elregningen, når den kommer. Vaskemaskiner i energiklasse A+++ er den maskine, der er absolut mest energieffektive. 

Hvis du vælger en vaskemaskine med større kapacitet, end du har behov for, kan du risikere, at vaskemaskinen dermed bruger mere vand og energi, end den egentlig behøver. Og det er måde spild af ressourcer og spild af dine penge.

Vaskemaskinens støjniveau

Hvis du bor i lejlighed, har du måske oplevet, at du ind i mellem kan høre overboens vaskemaskine. Vaskemaskiner kan nemlig godt larme rigtig meget, hvis man ikke har købt en med et lavt støjniveau. Vaskemaskinens støjniveau måles i decibel (dB) og ligger som regel mellem 46-66 dB ved en vask og mellem 64-81 dB ved centrifugering.

De lidt dyrere vaskemaskiner

Man kan sagtens være fristet til at kigge efter en vaskemaskine, der umiddelbart er så billig, som den kan blive. Men det er ikke altid en fordel.  Både i forhold til støj, levetid og energiforbrug er der god grund til, at man sagtens kan bruge lidt ekstra penge på en god og stabil vaskemaskine. 

Du kan vælge mellem vaskemaskiner med motortyperne direct drive, kulfri og traditionel. I direct drive-maskiner har vaskemaskinen en teknisk løsning, der resulterer i mindre støj og naturligvis også et lavere energiforbrug. Den kulfri maskine kører ikke med kul i maskinens motor, og det betyder blandt andet, at den er mere støjsvag. På de fleste kulfri og direct drive-maskiner er det som oftest op til 10 års motorgaranti. 

Mest læste artikler