Hvilket vaskemiddel er bedst – flydende eller pulver?

To tredjedele af befolkningen bruger stadig pulver til at vaske tøj, og I har fat i det rigtige. Alle undersøgelser tyder på, at pulver er mere effektivt. Se hvorfor her.

vaskemiddel

Hvor mange gange om ugen vasker du tøj?

Tøjvask er en ekstremt ressourcekrævende del af husholdningen – både for den enkelte familie og samfundet.

Det lyder alvorligt, men tænk alligevel over det: Hvor mange gange om ugen vasker du med litervis af brandvarmt vand og masser af vaskemiddel? Sikkert flere gange – du er meget afhængig af vaskemaskinen, som er husets vigtigste hvidevare.

Og så kommer vi til vaskemidlet. Vaskemaskiner bliver mere og mere specialiserede og kan en hel masse krumspring, som hjælper dig med at holde tøjet rent og pænt.
Derfor er vaskemidlet endnu vigtigere, end det var for bare 15 år siden. Maskinen kan for eksempel ikke tåle, at du overdoserer.

De flydende midler ser mere ‘lækre’ ud, men …

Der er kommet flere flydende versioner på markedet i de seneste år, og de ser umiddelbart mere ‘lækre’ og effektive ud alene i kraft af den flydende form.
Flydende vaskemidler opløses nemmere og efterlader ikke rester i tøjet, som pulver kan. De drysser ikke ud over gulvet, og man kan nemmere øge doseringen undervejs.

Men undersøgelser foretaget af bl.a. Forbrugerstyrelsen viser alligevel , at pulver stadig er det bedste. Dog er det altid vigtigt, at du overholder vejledningen om dosering.

Fordelene ved pulver til tøjvask:

  • Pulver vasker grundigere – det kommer mere i dybden
  • Pulver-vaskemiddel er billigere
  • Der er et større udvalg af både parfumerede/uparfumerede og miljømærkede produkter.
  • Der er typisk ikke konserveringsmiddel i pulver
  • Det fås med blegemiddel til hvidvask

Kilder: Forbrugerstyrelsen og Elgiganten

Mest læste artikler