Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om du kan tørre dit tøj udenfor i vinterens frostvejr.

Tørring af tøj i vinterhalvåret

Mange danskere tørrer deres tøj indenfor i vinterhalvåret, fordi de tror, at tøjet ikke kan tørre ordentligt udenfor i det kolde vejr, men er det egentlig rigtigt? 

Temperaturen er ikke afgørende

Hvorvidt dit tøj kan tørre udenfor afhænger ikke af temperaturen, men derimod af luftens dugpunktstemperatur, hvilket vil sige, hvor mange gram vand luften kan indeholde pr. kubikmeter.

Ved lave temperaturer kan luften indeholde mindre vand end ved høje temperaturer, hvilket således er forklaringen på, hvorfor dit tøj oftest tørrer bedst ved høje temperaturer.

Luftfugtigheden spiller en stor rolle

Det er altså ikke temperaturen udenfor, der alene afgør, hvor godt dit tøj tørrer udenfor, men også luftfugtigheden. Hvis luftens temperatur ligger tæt på dugpunktstemperaturen, tørrer tøjet dårligere, fordi luften allerede er mættet med vanddamp.

Kan jeg tørre mit tøj i frostgrader?

Når du hænger dit tøj til at tørre i plusgader fordamper fugten fra tøjet indtil al væske til sidst er forsvundet fra tøjet. Dette forgår anderledes, hvis du hænger dit tøj til tørre i minusgrader. Her vil noget af væsken i tøjet ligeledes fordampe til at begynde med, hvorefter den resterende del vil fryse til is. Herefter fordamper iskrystallerne i tøjet direkte til luft, hvilket i sidste ende vil efterlade tøjet tørt trods frostgraderne.

Du kan således GODT tørre dit vasketøj i de friske frostgrader, du skal bare forberede dig på, at det vil tage længere tid end på en varm og tør sommerdag.

Hvornår tørrer dit tøj bedst i vinteren?

I vinterhalvåret er det især godt at tørre dit tøj på en skyfri og blæsende dag. Solen vil hjælpe noget af væsken i tøjet til at fordampe, og blæsten vil sørge for at den fugtige luft omkring tøjet bliver fjernet og erstattet med frisk, tør luft. Dette øger tørringsprocessen og efterlader dit tøj friskt og lækkert. 

Mest læste artikler