8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Når du har læst dette, skynder du dig at vaske sengetøj

Sengen bruges til te-drikning, tv-stue, hjemmekontor, hundekurv …

Vi tilbringer mere tid i sengen end i gamle dage, hvor dyner osv blev pakket stramt ned under sengetæpper, indtil man gik i seng igen. Vi drikker te i sengen, ser tv i den, omdanner den til hjemmekontor med den bærbare på skøddet, og flere af os har også hunde og katte på besøg i dynerne.

Det giver unægteligt et noget mere spændende miljø for bakterier, end hvis vi opførte os som Maude i Matador og bekæmpede urenheder dagen lang.

Stram op på rengøringen

I en artikel i Daily Mail, skriver Lisa Ackerley, doktor i hygiejne, at vi skal til at stramme op på rengøringen i soveværelset, når vi har tillagt os vaner, der trækker mere skidt derind.

– Vi har alle mulige slags bakterier og svampe på vores kroppe – og mange af dem er helt okay at have, men når de kommer ned i sengen, er det et perfekt sted for dem at yngle og få en negativ effekt, siger hun.
Og hun understreger, at husstøvmider også er en væsentlig faktor. De lever af vores hudceller.

På grund af vores sved, spyt, væsker, hudceller og alle mulige andre ting, som kommer ned i sengen, har sengen et meget fugtigt miljø – og det lægger perfekte rammer for bakteriernes vækst, konkluderer Ekstrabladet i en artikel om emnet.

Lisa Ackerleys 8 råd til at holde sengen ren:

1: Slip af med støv. Støvsug rummet og rundt om og under sengen. Det er vigtigt at sende din dyne og madras til rens, vaske dine puder, hvis de kan – og at bruge en tørretumbler for at undgå klumper i indmaden.

Spray din madras til med Dettol – som er en alt i en desinficerende spray – når du holder en forårs-hoved-rengøring. Det fjerner ulækre bakterier, der kan ligge og lure.

2: Vask sengetøjet på over 60 grader – kan du vaske det på mere, så gør det. Husk at bakterier vokser bedst ved kropstemperaturer, derfor vil en 30-40 graders vask ikke hjælpe uden vaskesæbe.

3: Vask sengetøjet en gang om ugen – mindst hver anden uge.

4: Tag et bad før sengetid, så du kan holde snavs væk. I det mindste skal du vaske fødder og hænder.

5: Vask nattøjet hver tredje dag.

6: Hav nogle antibakterielle klude tæt på, hvis du spilder.

7: Hvis du har en kat eller hund, og de må være i sengen, så anskaf dig et tæppe, som de skal ligge på – det skal vaskes en gang om ugen.

8: Hvis en i husstanden er syg, skal du intensivere din rengøring og vaske sengetøjet oftere.

Mest læste artikler