Sådan undgår du de hvide striber på tøjet efter vask

Finder du også nogen gange hvide striber på det nyvaskede tøj? Her kan du læse, hvorfor de hvide striber kommer og lære, hvordan du kan forsøge at forhindre det. 

Hvad skyldes de hvide striber på tøjet?

Grunden til striberne er oftest vaskepulver, der ikke opløses ordentligt i maskinen. Nogle typer af vaskepulver opløses ikke ordentligt i en vask på under 40 grader, mens andet sagtens kan opløses ved lave temperaturer.

Undersøg om dit vaskepulver er beregnet til lave temperaturer. I nogle tilfælde vil de hvide striber også forårsages af overdosering af vaskemiddel.

vaskemiddel

Miljøkrav kan spille en rolle til striber på vasketøjet

Der er efterhånden meget skrappe miljøkrav til vaskemaskiner, hvilket bevirker vandmængden og gennemskylningen af tøjet.

Vaskemaskiner, der lever op til kravene bruger minimale mængder af vand til en vask + skylning. Dette kan, foruden overdosering af vaskepulver og vask ved lav temperatur, være en anden årsag til de hvide striber på tøjet.

Ifølge Forbrugerstyrelsen, der tidligere har haft en sag omhandlende netop denne problemstilling, konkluderedes det, at ca. 70 % af alt sort tøj vasket i nyere maskiner, har stor sandsynlighed for at have sæberester på sig efter vask.

vasketøj

Hvordan kan jeg undgå hvide striber på vasketøjet?

De hvide striber er ikke permanente; det er som nævnt “bare” sæberester. Striberne bør forsvinde, hvis du næste gang vasker tøjet ved højere grader. Brug eventuelt noget andet vaskemiddel.

Der er desuden en række ting du kan gøre, for at mindske risikoen for, at de hvide striber kommer på dit tøj:

  1. Vend tøjet på vrangen, når du vasker. Ved at vende tøjet på vrangen, er der langt mindre sandsynlighed for, at striberne vil forekomme synlige steder på tøjet efter vask.

  2. Tjek om du bruger den rigtige form for vaskemiddel. Der findes forskellige typer af vaskemiddel, der passer til vask ved forskellige temperaturer.

  3. Vask med den rigtige dosering. Sørg for at du hverken over- eller underdoserer vaskemidlet.

  4. Vask det tøjet rigtigt. Særligt mørkt og sart tøj, bør altid vaskes med flydende vaskemiddel fremfor vaskepulver for at mindske risikoen for de hvide striber.

  5. Undgå at overfylde din vaskemaskine. Jo mere tøj der er i vaskemaskinen, jo mindre er chancerne for, at vaskemaskinens begrænsede vandressourcer, kan skylle tøjet helt igennem og dermed få fjernet alle sæberester.

flydende vaskemiddel

Kilde: Bolius

Mest læste artikler