Sådan bliver hvidt tøj hvidt igen

Er yndlingsblusen blevet gullig efter vask, eller er de hvide bukser blevet matte og grå at se på? Nu er der gode råd at hente. Vi har samlet de bedste vasketips til dig, så du kan gøre hvidt tøj hvidt igen.

Er du træt af, at dit hvide tøj ikke forbliver hvidt? Og at vaskemaskinen gør tøjet gulligt eller gråligt? Vi kender frustrationen og har derfor fundet de bedste vasketips, som vil mindske misfarvningerne og gøre hvidt tøj hvidt igen.

Misfarvet tøj er et generelt problem i Danmark, da vi har en stor mængde kalk i vores vand. Kalken er en medvirkende faktor til at gøre vores vasketøj gråt og mat. Bor du i et område med hårdt vand, vil du være ekstra udsat. Tjek dit vands hårdhed ved at kontakte dit lokale vandforsyningscenter.

De gullige misfarvninger opstår oftest på grund af slitage og gentagende vaske uden specialmidler. Men bare rolig! Der er masser af hjælp at hente.

Blegning gør hvidt tøj hvidt igen

En blegning med klorin vil fjerne misfarvninger og vanskelige pletter, og derved gøre hvidt tøj hvidt igen. Du skal blot bruge denne opskrift:

Tjek først om dit tøj tåler klorblegning. Hvis dit tøj er mærket med en trekant med et kryds over, tåler det ikke klorin. Hvis dette er tilfældet, kan du prøve et af vores andre tips, som er mere skånsomme.

Kom 1-2 deciliter klorin (afhænger af tøjmængden) i vaskemaskinen, og vask det. Giv herefter tøjet en normal vask uden klorin.

Dette er en hård behandling, som med tiden vil skade og efterlade skjolder på dit tøj.

Hvid eddike hjælper på pletter og misfarvninger

Hvid eddike er et fantastisk rengøringsmiddel, som kan udrette små mirakler. Ønsker du at fjerne en genstridig plet, skal du vende tøjet på vrangen og placere det på en jævn overflade. Hæld herefter 2 spsk. hvid eddike over i en beholder og find et gammelt stykke stof. Brug stoffet til at dubbe pletten med den hvide eddike. Hvis pletten forsvinder, skal du afslutte med at vaske tøjet i lunkent vand, hvor der er tilsat 2 deciliter hvid eddike.

Virker ovenstående behandling ikke, kan du prøve at bruge bagepulver. Bland 2 tsk. bagepulver med 2-3 tsk. vand. Blandingen vil blive en tyk masse, som du skal smøre på pletten. Lad blandingen virke i en halv til en hel time. Herefter skal du vaske tøjet i lunkent vand, hvor der er tilsat 2 deciliter hvid eddike.

Foto: Getty Images

Lad solen gøre tøjet hvidt igen

Den nemmeste og billigste afblegning er solen. Hvis du lader dit vasketøj tørre i solen, vil du mindske risikoen for misfarvninger fra kalk. Solens ultraviolette lys vil blege tøjet og få det til at fremstå flot og hvidt igen.

Af samme grund bør du ikke hænge mørke håndklæder, sengetøj og lignende til tørre i solen, hvis du vil undgå misfarvninger.

Hvis ingen af de ovenstående tips gør dit hvide tøj hvidt igen, kan du prøve dette geniale trick, som helt naturligt fjerner genstridige pletter. 

Hvordan får man misfarvet tøj hvidt igen?

En blegning med klorin vil fjerne misfarvninger på dit hvide tøj. Hvid eddike kan også hjælpe på misfarvninger.

Hvordan kommer man af med pletter på hvidt tøj?

Du kan komme af med pletter på dit hvide tøj, ved hjælp af solen. Det er den nemmeste og billigste måde at gøre det på. Det er solens ultraviolette lys, som bleger tøjet.

Mest læste artikler