Som du sikkert har hørt kan virussen leve på overflader som metal og plast i op til 3 døgn – og pap i op til ét døgn. Det er altså en genstridig virus, som er svær at nedkæmpe. Derfor er det vigtigt at vi alle følger Sundhedsstyrelsens råd til blandt andet hygiejne, håndvask og rengøring. Men hvordan skal du håndtere vasketøjet – det får du nogle gode råd til her.
De generelle og miljøvenlige vaskeråd lyder således:
Vasketøj der indeholder bakterier der skal slås ihjel skal vaskes ved 60°. Det kan være undertøj, sengetøj, sportstøj, viskestykker, karklude og håndklæder.
Snavset hverdagstøj skal vaskes ved 40° og mindre til let snavset tøj kan sagtens vaskes ved 15-13°.
Du kan læse meget mere om hvordan du vasker tøj på en miljøvenlig måde, her.
60 grader klarer virussen
Dog er situationen anderledes, hvis du selv eller en anden person i husstanden, er smittet med coronavirus.
For at undgå smittefare bør alt vasketøj, der tilhører en smittet person, håndteres varsomt. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vasketøj i husstande hvor der er smittede personer, skal vaskes ved 60°, uanset om det ser beskidt ud eller ej. Det handler om at dræbe virussen i tøjet, så det ikke længere kan bære på smitte. Og hvis du har mistanke om, at vaksetøjet har været i nærheden af eller i kontakt med en smittet, gælder samme procedure.
På hospitalerne rundt omkring i landet, er temperaturen i vaskemaskinerne på over 80°. Når sengetøj og andet kogevaskes, sker der et yderligere effektivt bakterie- og virusdrab. Dog vil vaske på 60°, klare arbejdet for privatpersoner.
Når du er færdig med at ordne vasketøjet, så vask dine hænder. Tøjet har mange bakterier udefra, og du skulle nødig føre disse bakterier videre til andre dele af boligen.
Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk og Videnskab.dk