Væk med julepletterne

Andesteg, chokolade og rødvin er nogle af de julegodter, der kan efterlade sig nogle meget grimme pletter. Hvis uheldet er ude, er det med at have førstehjælpskittet parat – ufarvet opvaskemiddel, en plastpose og en vis portion tålmodig kan som oftest bekæmpe selv de mest genstridige pletter.

Rødvinspletter

Rødvinspletterne er nogle af de aller værste at få bugt med, men der er faktisk flere gangbare metoder til at fjerne spildt rødvin. En af de mest benyttede og effektive metoder er at fugte pletten med ufarvet opvaskemiddel og lægge tøjet eller dugen i en plastpose i 4-6 timer, hvorefter det skal vaskes ved den anbefalede temperatur.

Hæld hvidvin på rødvinen

En lidt anden og utraditionel metode er at hælde hvidvin på rødvinspletten. Hvidvinen vil neutralisere den røde plet, hvor efter tøjet kan vaskes, som det plejer.

Fedtpletter

And og flæskesteg hører sig julemiddagen til og er for mange obligatoriske juleaften, men desværre efterlader de sig ofte nogle grimme fedtpletter. De fleste fedtpletter går af i vaskemaskinen ved 60 grader, men tåler tøjet ikke så høje varmegrader, kan man forbehandle pletten med ufarvet opvaskemiddel og lægge det i en plastpose i 4-6 timer.

Andefedt på gulvet

Hvis andefedtet har ramt gulvet, skal man suge så meget fedt væk som muligt, hvor efter man gnider pletten med petroleumsfugtet klud.

Chokoladepletter

Chokolade er en af julens uundgåelige, men en brun plet på tøjet er ikke lige sagen. Chokoladepletterne går for det meste af i vask ved minimum 60 grader, og her hjælper det at bruge et enzymholdigt vaskemiddel. 

Chokolade på tøj

Sidder pletten på tøj, der kun må vaskes ved 40 grader, skal den forbehandles med ufarvet opvaskemiddel og derefter ligge 4-6 timer i plastpose. Er pletten der stadig efter vask, kan man bruge et affedtningsmiddel, eksempelvis motorvask, og følge vejledningen på pakken.

Stearinpletter

Spildt stearin på den nye dug er heldigvis ikke ensbetydende med en ødelagt dug. Stearinen kan enten skrabes eller brækkes af, og eventuel overskydende stearin kan smeltes med en hårtørrer, mens man har køkkenrullen parat til at tage den flydende stearin.

Alternativt kan dugen kommes i fryseren indtil stearinen er helt hård, hvor efter den let kan knækkes af. Herefter vaskes dugen efter normal anvisning, men tåler den kun 40 grader i maskinen, skal man forbehandle med ufarvet opvaskemiddel i 4-6 timer i en plastpose, inden man vasker den.

Kilde: Inge Norus’ bog “Pletter” fra Nyt Nordisk Forlag. 

Læs også: Andesteg – sådan tilbereder du den dagen før

Mest læste artikler