DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Skal du have ny vaskemaskine? Tænk smart og vælg rigtigt

Der er rigtig mange fordele ved at vælge efter kvalitet frem for pris, når du skal købe nye hvidevarer. Ikke bare er kvalitet som regel billigere i længden - du undgår også at bruge en masse af klodens ressourcer, når du ikke skal udskifte dine hvidevarer så ofte.

Det er ikke altid nemt at gennemskue, hvilke hvidevarer man skal vælge, men det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at sætte sig ind i det – for hvis du vælger de rigtige hvidevarer, holder de længere, og det er ikke blot godt for din pengepung. Det er også godt for klimaet, fordi du på den måde er med til at nedbringe mængden af elektronikaffald. 

Salget af elektronik er generelt faldende i Danmark. Fra januar til september i 2018 købte danskerne ifølge tal fra GFK Danmark  3,4% mindre elektronik end i 2017. Og det er en positiv udvikling, hvis man ser på FN’s verdensmål nr. 12, som lyder: I 2030 vil affaldsmængderne være væsentligt reduceret gennem forebyggelse, mindre forbrug, genbrug og genanvendelse. 

At mængden af elektronikaffald er faldet, er et skridt i den rigtige retning. Dog halter én varegruppe bagefter, og det er hårde hvidevarer. Der bliver generelt købt flere hårde hvidevarer end andre varegrupper indenfor elektronik. I det samlede regnskab for elektronikaffald, udgør hårde hvidevarer hele  60%.

Disse fire faktorer bør du kende til, før du køber en vaskemaskine:

 • Energimærkninger
 • Kapacitet
 • Funktioner
 • Pris

Hvis kvaliteten er i top inden for disse fire kategorier, er du næsten garanteret succes med din vaskemaskine. Og hvis du behandler den ordentligt får du også en maskine, der bør kunne holde i mange år.

I afsnittet om energimærkning er der taget udgangspunkt i en vaskemaskine fra AEG, som har de højeste niveauer indenfor energimærkninger for at give et billede af den standard, du skal forvente, når du vælger din nye vaskemaskine. Derudover ses beskrivelser af de fire mærker, der har størst betydning for dig og miljøet.

 

Familien Smart har netop denne model installeret i deres smarte hjem – se hvordan vaskemaskinen hjælper dem i deres hverdag i videoen nedenunder:

Du kan læse meget mere om familien Smart og se, hvilke andre produkter de har i deres hjem.

Energimærkning

Hvad er energimærkning og hvad betyder det for dig?

Energimærket er en rigtig god hjælp til dig i processen, når du skal vælge vaskemaskine.

Den giver dig en vurdering af , hvor energieffektiv den er. Det er et simpelt system, der er inddelt i farver og kan ses nedenunder. 

Energimærkningen
 • Energimærkning: Energimærket A+++ er det, som energistyrelsen anbefaler, at man skal vælge. Det betyder, at maskiner med dette mærke er de mest energieffektivepå markedet og dermed opnår du flest besparelser på strøm.

 • Lydniveau: Lydniveauet på 47 decibel kan sammenlignes med støjniveauet pået bibliotek. Lydniveauet ved centrifugering, 75 decibel, kan sammenlignes med lydniveauet i en samtale.
  Energimærkningen vaskemaskine Punt1

 • Centrifugeringsevne: Centrifugeringsevnen er markeret A, hvilket vil sige, at denne vaskemaskine har den stærkeste centrifugeringsevne, der findes på markedet i øjeblikket. Centrifugeringshastigheden ligger på 1.600 omdrejninger i minuttet. 
  Centrifugeringsevne

 • Energiforbrug (KWh): Vaskemaskinen fra AEG med energimærke A+++ bruger ifølge standard beregninger 108 KWh årligt. En vaskemaskine med energimærket A anvender 291 KWh.
    Energiforbrug

 • Vandforbrug (L/år): Det årlige vandforbrug er 10.500 liter om året, hvilket er meget lavt ved sammenligning med vaskemaskiner i lavere energiklasse.
  Vandforbrug

Kapacitet

Der er mange grunde til at vælge en vaskemaskine med stor kapacitet. KapacitetNår tøjet har mere plads i maskinen, bliver det også vasket mere grundigt. Det vil sige, at du ikke skal vaske så ofte og dermed sparer penge på vandregningen. I en tromle, der kan indeholde 9kg, kan man vaske topmadrasser, hvilket ikke kan lade sig gøre i tromler med en kapacitet på 7 kg. Kapaciteten ses også på energimærkningen. 

Perfekt vask hver gang

Funktioner

Der findes et hav af forskellige funktioner til vaskemaskiner, men kunsten er at vælge de funktioner, man faktisk har brug for i hverdagen, for at undgår at betale for unødvendigheder. 

Mobilstyret vaskemaskine: En  funktion, som de fleste mennesker kan nyde godt af i deres hverdag, er at styre vaskemaskinen fra telefonen. På denne måde kan du arrangere via mobilen, hvornår du vil starte en vask, så den er klar til ophængning eller tørretumbling, når du kommer hjem. Så skåner du dit tøj for at ligge og blive surt i vaskemaskinen.

Hurtig programmer: Hurtige programmer kan vaske tøjet på omkring en time. Funktionen er meget populær og kan være meget nyttig. Derfor kan det betale sig at investere i en vaskemaskine, der har udviklet en god teknologi inden for hurtige programmer.  

Jævn og automatisk fordeling af vaskemiddel: At blande vaskemidlet med vandet inden det kommer ud i tromlen til tøjet er også en funktion, der er misundelsesværdig. Og prøv at forestille dig, at maskinen gjorde det automatisk! Denne funktion findes i enkelte vaskemaskiner. Så slipper man for hvide striber på tøjet, og man kan forvente en jævn fordeling af vaskemidlet under hele vaskeprogrammet.

Dampprogram: Denne funktion er perfekt, hvis man ikke har tid eller lyst til at stryge tøjet. Vaskemaskiner, der bruger dampteknologi, vasker tøjet og bruger derefter damp til at fjerne folder i tøjet. Det er smart og en funktion, der er værd at investere i. 

Pris

Hvis du vil have en vaskemaskine, der lever op til ovenstående krav ift. Energimærkning, kapacitet, kvalitet og ekstra funktioner, så skal du altså holde dig til en høj standard. Derfor er en anbefalelsesværdig vaskemaskine, som lever op til ovenstående krav, denne lækre model fra AEG. Den har alle ovenstående funktioner indbygget, og så har den de højeste niveauer inden for energimærkning, så den fås simpelthen ikke bedre. 

Læs mere vaskemaskinen her, hos Punkt1.

Hvis du køber vaskemaskinen eller andre produkter hos Punkt 1, fås de til en fornuftig pris. Derudover kan du altid få leveret og installeret af Punkt1s kompetente montører, der er sertificerede i at installere i dit private hjem. Hvis du efter montering og installering har spørgsmål til produktet, kan du altid ringe til en af de 41 buikker. Så får du fat i en af butikkens medarbejdere, der står klar til at hjælpe dig.  

Hvis uheldet er ude, har Punkt1 en god forsikringsaftale med Securator, som sørger for hurtig udrykning og reperation samt meget mere. Den hedder XtraCare Forsikring og fra øjeblikket hvor du siger ja til den, er dine produkter dækket. Se hvad forsikringsaftalen kan gøre for dig i virdeoen.

Mest læste artikler