Bliver din radio ubrugelig, når der bliver slukket for DAB-signalet?

Flere hundredetusinde DAB-radioer kan smides i skraldespanden, når der bliver lukket for DAB-signalet i oktober måned 2017. Den gode nyhed er, at der bliver gjort plads til langt flere kanaler. Se, om dit apparat vil overleve den store radiodød. 

DAB-radio er død 

DAB-radio har fået en udløbsdato. Den 1. oktober 2017 dør signalet.

Det sker i overenstemmelse med et bredt politisk folketingsflertal i mediaftalen for 2015-18. Det kan medføre, at du pludselig ikke længere kan høre radio på din ældre DAB-radio.

Hvem bliver berørt?

Der er ingen, der ved præcis, hvor mange der lytter til radio på de snart ubrugelige DAB-apparater.

I dag ejer ca. 45 % af alle husstande en DAB-radio. Det drejer sig om lidt mere end 900.000 danskere. Det vurderer i hvert fald kampagnesitet Mere Radio, der står i spidsen for den oplysningskampagne om DAB+, som i disse måneder kører for fuld dampradio. 

Ifølge Mere Radio vil overgangen til DAB+ betyde, at mellem 200.000 og 400.000 danskere ikke længere kan bruge deres DAB-radioer.

DAB+-radio længe leve!

Det er der sikkert en del radioejere, der vil ærge sig over. For så længe har DAB-radio (Digital Audio Broadcasting) jo ikke været i luften. Partierne bag medieforliget har dog vurderet, at gevinsten var tilstrækkelig stor til at lukke for signalet nu. Her er nogle af fordelene:

  • DAB+ giver mulighed for at finde plads på sendenettet til endnu flere både landsdækkende og regionale kanaler.
  • Der vil med DAB+ blive gjort plads til 18 nye landsdækkende kommercielle kanaler og en lang række regionale kanaler.
  • DAB+ benytter et nyt format til at gengive lyd, som giver en forbedret lydkvalitet i forhold til DAB.

Har jeg en DAB- eller en DAB+-radio?

Hvis din radio ikke kan opfange noget signal efter d. 1. oktober er der meget, der tyder på, at du har en DAB-radio. Her er nogle af de andre måder, du kan tjekke, hvillken type DAB-radio, du har:

  • Kig i bunden af din radio, Der vil der højst sandsynligt stå, om det drejer sig om en DAB- eller en DAB+-radio
  • Er din radio købt før 2012, er der meget, der taler for, at du er en af de uheldige.
  • Den 1. oktober 2017 skal du under alle omstændigheder genindstille din radio. Den er gal, hvis du herefter ikke kan høre radio på den.
  • Danmarks Radio P4 har allerede længere sendt radio i DAB+-formatet. Hvis du ikke før den 1. oktober 2017 kan høre P4 på din radio, så er der meget, der tyder på, at din radio kun er en DAB-radio.

Læs også: Hvor får du det mest intelligente hjem: Hos Apple, Amazon eller Google?

Hvad gør jeg med min DAB radio efter 1/10?

Er din DAB radio af den forkerte slags, behøver det ikke at betyde, at du ikke kan lyttte til DAB+-radio efter den 1. oktober. Her er nogle af de ting, du til den tid kan gøre med din DAB-radio:

  • Smid den ud
  • Forær den væk. Der er helt sikkert andre lande, der stadig har tændt for DAB-signalet. 
  • Har din radio en lydindgang (aux-indgang), kan kan man købe en ekstern DAB+ tuner og tilkoble den. Dette kaldes for en DAB+-adapter.
  • Der er stadig mulighed for at lytte til radio via internettet, på en computer, på en tablet eller smartphone og på vise typer af fjerrnsyn.
  • Anskaf dig en DAB+ radio.

Vil du vide mere om overgangen fra DAB til DAB+?

Kampagnen Mere Radio er finansieret af Kultur- og Slotsstyrelsen og varetages af kommunikationsbureauet “Primetime”. 

På Mere Radio’s hjemmeside, mereradio.dk, finder du en nyttig side med spørgsmål & svar (Q&A) til overgangen fra DAB til DAB+. Find den her.

Mest læste artikler