Derfor ved Spotify altid, hvad du gerne vil høre

Har du undret dig over, hvorfor Spotify kan anbefale dig musik, som du næsten altid elsker? Få svaret her!

Du har helt sikkert prøvet at logge ind på Spotify og afspille en af deres radioer eller playlister, der er specielt lavet til dig. Det er ikke nyt med den slags tilpassede playlister, men det overraskende er, at Spotify stort set altid rammer plet, hvad angår din smag.

Men hvordan kan det være, at Spotify næsten altid afspiller og anbefaler sange, du faktisk kan lide?

Du er ikke den eneste, der undrer sig. Her giver vi dig svaret på, hvorfor musik-tjenesten (næsten) altid rammer plet.

Spotify og data-indsamling

Den svenske musiktjeneste Spotify har eksisteret siden 2006 og var oprindeligt lavet som et musikbibliotek. Nu kan du finde et væld af playlister og ikke mindst de personlige playlister. De personlige musikplaylister bliver lavet til den enkelte bruger med fokus på at give dem en introduktion for ny musik.

Det gør Spotify ved hjælp af data-indsamling og vigtigst af alt dens algoritmer. Det kan for nogle lyde indviklet, men det kan forklares relativt simpelt.

Musik-streaming-tjenesten indsamler din data. Dataen fortæller, hvad du lytter til, hvornår du lytter til det, og hvor meget du lytter til musik på deres streaming-tjeneste.

Hvad er en algoritme?

Det vigtigste program, som Spotify bruger, er algoritmen BaRT, som musik-tjenesten bruger til at indsamle alt musikdata om dig.

Ifølge det amerikanske medie Popular Science finder algoritmen frem til din musikhistorik, musikvalg, hvor lang tid du har hørt de forskellige sange, og hvordan du reagerer på de sange, som Spotify anbefaler.

Hvis, du springer sangen over, eller gemmer sangen til din egen playliste, så husker algoritmen, hvilken type musik du kan lide. Det kan den fordi du aktivt taget et valg, om enten, at tilføje sangen til dit eget musik bibliotek eller om du aktivt vælger at fjerne sangen. Alt dette er, hvad deres algoritme BaRT bliver brugt til.

Foto: Getty Images

Algoritmen sammenligner også din musiksmag med over 200 milioner andre brugere. Herefter bliver du sat i en gruppe med brugere, som deler din musiksmag. Spotify kan derefter foreslå dig en sang som du med sikkerhed kan lide, fordi de tager den fra en af de andre brugere i din gruppes playliste, som du ikke har hørt. Sandsynligheden for, at du kan lide den, er stor, da I deler samme musiksmag ud fra Spotifys algoritme.

Discover weekly

Spotify har også en playliste, der hedder Discover weekly. Den er unikt lavet til dig. Her har de gjort brug af deres algoritme til at undersøge, hvad du ville kunne lide at ny musik.

Det er en playliste, der bliver offentligtgjort hver mandag med sange, som er specielt anbefalet til dig.

Discover weekly bruger musiktjenestens algoritme til at analysere, hvad du hørte af musik ugen før og herefter skaber de en playliste ud fra, hvad du normalt kan lide at høre af musik.

Kilder: Popular Science, Information.dk

Mest læste artikler