4 gode tips: Sådan får du et bedre WiFi-netværk i dit hjem

Det er skønt med en hurtig bredbåndsforbindelse, men din hastighed på det trådløse WiFi-netværk forringes kraftigt, hvis du ikke er opmærksom på opsætningen. Du kan selv gøre meget for at optimere dit WiFi-netværk. Her får du fire gode råd.

Få et bedre WiFi-netværk i dit hjem

Hurtige bredbåndsforbindelser er heldigvis ikke længere noget, der kun er forbeholdt et fåtal af danskerne. Der er i den seneste telestatistik fra Energistyrelsen registreret i alt 3.830.000 danske bredbåndsabonnementer. Det tal er steget over en årrække, og det samme gælder (heldigvis) også de hastigheder, som bredbåndsleverandørerne tilbyder.

Uanset om dit bredbåndsabonnement giver dig adgang til en hastighed på 10 Mbit/s, 25 Mbit/s, 100 Mbit/s eller endnu højere, så hjælper det dog ikke ret meget, hvis det trådløse netværk i dit hjem ikke fungerer optimalt. Det er nemlig typisk WiFi-signalerne, der bringer bredbånds-forbindelsen det sidste stykke vej ud til danskernes computere, tablets og smartphones. Ja, selv Smart TV’et er ofte koblet til internettet via det trådløse WiFi-signal, ligesom vi i stigende grad bruger WiFi til at forbinde alt fra højtalere til robotstøvsugere.

En varmepumpe giver billig varme, men sørg for at bruge den korrekt så varmen fordeles ordentlig.

Har du problemer med din bredbåndshastighed?

Bredbåndshastigheden kan blive kraftigt forringet, og signalet kan være ustabilt, hvis din trådløse router ikke leverer signalet til computeren på den optimale måde. Flere internationale undersøgelser har peget på, at 30 til 50 procent af din internethastighed går tabt, når du går fra at anvende kabler til at anvende trådløse signaler over WiFi. Endnu værre er det næsten, at et WiFi-netværk kan betyde en ustabil forbindelse. Det kan være ganske frustrerende, når man er i gang med at streame en film eller netop er nået til et nyt level i et computerspil, og forbindelsen så ryger.

Her får du derfor fire tip til, hvordan du kan optimere dit trådløse netværk. For de mere avancerede it-brugere er det måske banale tip, men for dig uden større kendskab til WiFi-opsætning kan disse tiltag faktisk betyde en ganske stor forskel for hastigheden og stabiliteten på det trådløse netværk.

1) Placer din WiFi-router det rigtige sted

Mange internetbrugere begår den fejl, at de tror, at WiFi-routeren skal gemmes væk, så den ikke står og fylder og blinker i kontoret, soveværelset eller dagligstuen. I stedet havner den bag bogreolen eller nederst i en kasse. Hvis du er en dem, der har placeret den trådløse router sådan et sted, bør du finde en ny placering til den. De trådløse signaler forringes kraftigt at fysiske forhindringer som eksempelvis en stor bogreol, en væg eller lignende. Find derfor en central placering i hjemmet til WiFi-routeren, så signalet kan nå alle rum, og sørg for at de trådløse signaler ikke forringes af fysiske forhindringer.

En mulighed er også at investere i en såkaldt WiFi extender. Det er en lille enhed, som du kan placere et sted i hjemmet, hvor den kan modtage WiFi-signalet fra routeren. Herefter sender extenderen så signalet videre ud i boligen, så den samlede WiFi-rækkevidde dermed forbedres. 

Få varme og bedre indeklima med en luftsolfanger.

2) Vælg den rigtige WiFi-router

Hvis du anskaffer dig en 100 Mbit/s-bredbåndsforbindelse, men anvender en 10 år gammel WiFi-router, kan du godt regne med, at du ikke får 100 Mbit/s eller det, der ligner, over det trådløse signal. Det skyldes, at routeren skal understøtte en moderne standard, så den rent faktisk kan levere så høj en hastighed.

Samtidig bliver procenterne hele tiden bedre til at lave udstyr, der kan levere hurtige og stabile forbindelser (og sikkerheden forbedres i øvrigt også løbende). Gå efter en WiFi-router, der understøtter standarden 802.11ac, så har du en moderne og tidssvarende WiFi-router. Næste generation af WiFi-standarden, 802.11ax, er så småt også på vej, men den nuværende 802.11ac er den, du skal kigge efter, hvis du køber en trådløs router i dag.

3) Indstil routeren optimalt

Din WiFi-router har firmware (den indbyggede software), der bør opdateres med jævne mellemrum. På nogle WiFi-routere sker det automatisk, på andre gør det ikke. Samtidig kan man i routerens indstillinger vælge, hvilken kanal der sendes på. Det er især relevant, hvis du eksempelvis bor i en boligblok, hvor der også er mange andre lejligheder med trådløse routere, der kan forstyrre dit signal – og omvendt.

De fleste routere kan automatisk vælge den bedste kanal, men hvis du ikke er tilfreds, kan du så manuelt prøve en anden kanal. Det handler om at optimere og fintune dit setup. Du tilgår disse indstillinger fra din browser på computeren. Se routerens manual for den præcise fremgangsmåde.

De fleste routere giver i dag også mulighed for, at man kan koble sig på enten et 2.4 GHz eller 5 GHz trådløst netværk. Kort fortalt har 2.4 GHz frekvensbåndet længere rækkevidde men lavere hastigheder, mens 5 GHz har højere hastigheder på bekostning af rækkevidden. Du finder de to muligheder, når du søger efter tilgængelige WiFi-netværk fra din computer, smartphone eller tablet-pc.

Bliv løbesoden kvit med disse råd.

4) Overvej kabler, hvor det lader sig gøre

Selvom de fleste af os foretrækker trådløse netværk frem for besværlige kabler, så ændrer det ikke ved, at et kabel grundlæggende er mere simpelt og mere stabilt end et trådløst netværk. Som udgangspunkt vil du med et kabel få en højere hastighed end med WiFi på den samme bredbåndsforbindelse.

Dette er især relevant, hvis du har et Smart TV, der bruger internetforbindelsen, når du streamer film, og du ønsker den højeste opløsning. Fjernsynet er stationært, og derfor er det også ganske nemt at anvende et kabel frem for WiFi. Det vil ofte kunne betale sig at vælge den løsning.  

Kim Stensdal er chef for kommunikation og viden i Dansk IT. Han er uddannet journalist og har i en årrække skrevet om it i forskellige medier. Dansk IT er en uafhængig forening, der arbejder for at fremme og understøtte it, hvor det skaber værdi for samfundet og den enkelte. 

Mest læste artikler